Menu

De leukste spellen voor op de camping!

De leukste spellen voor op de camping zijn Kubb, Cornhole, Jenga XXL, Throw Throw Burrito, de Weerwolven van Wakkerdam en Roundbal.

Je bent op vakantie even lekker een paar dagen of weken tot rust komen. Dit is dus het uitgelezen moment voor een spelletje. Je hebt de ruimte om buiten flink aan de slag te gaan. Het is lekker weer, dus genoeg speeltijd in de avond en overdag. Bovendien aan spelers vaak geen gebrek, iedereen wilt meedoen! Maar welke spelletjes zijn geschikt voor op de camping? Welke spelletjes kunnen tegen een stootje en hebben geen of weinig kleine deze die zoek kunnen raken?

1 Kubb

Kubb leukste camping spellen

Hoe speel je het spel Kubb?

Kubb is een van de leukste (gooi) spellen voor op de camping. Elk team heeft 5 houten kubussen genaamd Kubbs. Deze zet je klaar achterin het veld van jouw team. In het midden van beide velden staat de Koning-Kubb. Elk team mag om de beurt met een houten werpstok op de kubbs van het andere team gooien. Laten we zeggen dat team A begint en deze 2 kubbs omgooit. Maar hier komt de twist. Team B moet vervolgens de omgegooide kubbs teruggooien. Waar deze neerkomen binnen het veld, daar moeten ze rechtop worden gezet.

Team B moet nu deze 2 ‘veldkubbs’ omgooien voordat ze op de kubbs op de achterlijn van team A mogen gooien. Zijn alle veldkubbs en kubbs op de achterlijn van je tegenstander omgegooid? Dan mag je nu gooien op de koningskubb in het midden van het spel! Gooi je deze om? Dan win je het spel!

Hoeveel spelers heb je nodig voor Kubb?

Kubb wordt gespeeld in twee teams, dus je hebt minimaal 2 spelers nodig om het spel te spelen. Doordat je 6 werpstokken hebt is het wel leuk als iedereen elke beurt een keer kan gooien. Daarom wordt een maximum van 6 spelers per team aangeraden, oftewel 12 spelers in totaal.

Hoeveel ruimte heb je nodig voor Kubb?

Het speelveld is 5 meter breed en 8 meter lang. Houdt hiermee rekening dat je nog wat ruimte om het veld heen nodig is om te staan of voor kubbs die uit het veld vliegen. Het veld zet je af met de dunnere stokjes die zijn bijgeleverd. Doordat je met grote stukken hout gooit is het aangeraden om te spelen op een grasveld. Op een hardere ondergrond gaan de houten blokken snel stuk en dat is zonde. Ook zou je het eventueel op een zandondergrond kunnen spelen, bijvoorbeeld op het strand.

Hoeveel jaar oud moet een kind zijn om Kubb te kunnen spelen?

Een minimum leeftijd van 10 jaar voor Kubb is wel aan te raden. Je gooit met grote blokken hout, hiervoor is enige kracht vereist. Ook voor de veiligheid van andere spelers en de omgeving helpt het als het gooien goed lukt. Ook hebben jongere kinderen vaak nog niet een groot gevoel voor veiligheid, waardoor onveilige situaties kunnen ontstaan als ze impulsief het veld in lopen.

2 Cornhole

Cornhole leukste camping spellen

Hoe speel je het spel Cornhole?

Cornhole wordt gespeeld door in 2 teams zakjes mais te gooien. Hierbij mik je op het gat middenin het bord. Om beurten gooit elk team een zakje van de teamkleur. Wanneer beide teams alle zakjes hebben gegooid wordt gekeken naar de punten. Een zakje mais dat op de plank ligt levert 1 punt op en een zakje mais dat door het gat is gevallen maar liefst 3 punten. Het team dat het eerst 21 punten haalt, wint het spel!

Hoeveel spelers heb je nodig voor Cornhole?

Cornhole wordt gespeeld in twee teams. Je hebt dus in ieder geval twee spelers nodig. Ook is het spel met 8 spelers te spelen. Elke speler heeft dan zijn eigen maiszak om te gooien.

Hoeveel ruimte heb je nodig om Cornhole te spelen?

Cornhole speel je op 8 meter afstand. Doordat je het spel met twee borden speelt en je daarachter nog wat ruimte wilt hebben, heb je ongeveer een veld van 3 meter bij 10 meter nodig.

Hoe oud moet je zijn om Cornhole te kunnen spelen?

Cornhole heeft geen minimum leeftijd om te spelen. Het is een spel voor jong en oud, iedereen kan meedoen! Je hoeft er maar één ding voor te kunnen, namelijk gooien. Voor jongere spelers kan helpen om de afstand tot het bord wat kleiner te maken.

3 Jenga XXL

Jenga XXL  leukste camping spellen

Hoe speel je Jenga XXL?

De spelregels van Jenga XXL of het ‘vallende torenspel’ zijn hetzelfde als de normale versie. Spelers pakken om de beurt een blok en leggen die vervolgens weer bovenop de toren. Dit gaat door totdat de toren omvalt. Degene die de toren als laatste heeft aangeraakt wanneer die valt, is de verliezer!

Waarom is Jenga XXL één van de leukste spellen voor op de camping?

Jenga is een spel van concentratie, een stille hand en vooral spanning. Alle drie zijn altijd een recept voor een gezellig spel. Doordat de blokken een stuk groter zijn dan normaal, maakt dat het vallen van de toren (van hopelijk je tegenstander) erg veel voldoening geeft.

Hoe groot is Jenga XXL?

De grootte van het spel kan in allerlei vormen en maten zijn. Vaak zijn de blokken ongeveer de afmeting van een onderarm. Denk hierbij aan 20 centimeter lang. Grote varianten zijn ook mogelijk, maar dan worden de blokken wel erg zwaar.

Tip: Draag altijd schoenen wanneer je Jenga XXL speelt. Je schoenen beschermen je voeten wanneer er een blok hout op je voet valt!

Voor welke leeftijd is Jenga XXL?

Het reguliere kinderspel Jenga is voor alle leeftijd te spelen. Het is immers een eenvoudig te begrijpen spel, met simpele spelregels. Wanneer het spel groter wordt, met grotere houtblokken, moet je ook om de veiligheid denken. Je zult er bijvoorbeeld over na moeten denken dat de blokken niet omvallen op een kind. Ook is het oppassen met eventuele splinters. Het is daarom lastig om er een minimum leeftijd aan te geven. Het hangt af van de grote van de blokken. Een goede vuistregel is dat het kleinste kind een kop boven de toren uit moet komen.

4 Throw Throw Burrito

Throw throw burrito camping spel

Hoe speel je Throw Throw Burrito?

De spelregels van Throw Throw Burrito zijn relatief simpel. Je geeft kaarten door totdat je een set hebt. Bepaalde sets zorgen ervoor dat er een burrito oorlog begint. Zorg dat je dan zo snel mogelijke één van de plastic burrito’s pakt die op de tafel liggen en gooi hem op je medespelers!

Waarom is Throw Throw Burrito een van de leukste spellen voor op de camping?

Spellen met gooien doen het op de camping altijd goed! Doordat je veel ruimte heb op bijvoorbeeld een grasveldje is het extra leuk om op de camping te spelen. Ook kan er buiten doorgaans minder kapot gaan dan binnen, dus allemaal voordelen! Wel is het goed om er over na te denken of de burrito’s niet vies worden. Eventueel kun je snel een doekje tussen rondes erover heen halen kunnen er voor zorgen dat ze niet al te vies worden na een compleet spel.

Voor welke leeftijd is Throw Throw burrito geschikt?

Throw Throw Burrito kent eigenlijk maar 2 vereisten: je moet kunnen gooien en kaarten door kunnen geven. Hierdoor is het spel ook geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Maar vergis je niet…het is zeker geen kinderachtig spel!

5 De Weerwolven van Wakkerdam

De weerwolven van wakkerdam voor op de camping

Wat is het spel de Weerwolven van Wakkerdam?

De weerwolven van Wakkerdam is een rollenspel. Je speelt hierbij de rol van een weerwolf of een Wakkerdammer, een dorpsbewoner. Wie de weerwolven zijn en wie de Wakkerdammers is echter geheim voor elkaar. Elke spelnacht gaan alle spelers slapen, dan doet iedereen zijn ogen dicht en mag niet meer gekeken worden. Een weerwolf (of meerdere) mogen dan wakker worden, hun ogen open doen en één dorpsbewoner aanwijzen om op te eten.

Als het dag wordt, doet iedereen zijn ogen open en wordt duidelijk wie er opgegeten is. Deze persoon mag vanaf dat moment niks meer zeggen! De dorpsbewoners moeten er samen over nadenken wie ze als schuldige verdenken en op de brandstapel gooien!

Winnen de weerwolven door het hele dorp onbestraft op te peuzelen? Of hebben de dorpsbewoners de weerwolven op tijd door en winnen zij?

Wat maakt dat de Weerwolven van Wakkerdam één van de leukste camping spellen is?

De Weerwolven van Wakkerdam spelen op de camping is een absolute aanrader! Je kunt de spelregels snel uitleggen, het is geschikt voor alle leeftijden en het is echt een spel om buiten te spelen bij kaarslicht als het begint te schemeren. Bovendien kan het leuk zijn om nieuwe mensen op de camping met dit spel te leren kennen.

Ook heb je extra rollen die je toe kunt voegen. Een lijst hiervan vindt je hier. Mijn persoonlijke favoriet: de dorpsgek, niemand neemt hem serieus. Daarom mag hij niet meestemmen, maar kan hij er ook niet uit gestemd worden.

6 Roundbal, Spikeball of Roundnet

Roundbal voor op de camping spellen leukste

Wat is Roundbal?

Bij Roundball, Spikeball of Roundnet (het spel heeft vele namen) heb je in het midden een minitrampoline of net staan. Om de beurt spelen de spelers in een team de bal over. Elk team moet binnen 3 keer de bal aanraden hem in het net zien te krijgen. Vervolgens moet het andere team hetzelfde doen. Het spel lijkt dus erg op volleybal qua regels. Het enige verschil is dat je nu geen net hebt, maar een trampoline.

Hoe oud moet je zijn voor Roundbal?

Roundbal kun je spelen vanaf 8 jaar. Je moet snel kunnen bewegen, gooien en vangen van de bal. Een jongere leeftijd wordt afgeraden doordat je lelijk kunt vallen op de trampoline.

Verder lezen

Wil je nog meer toffe spelideeen? Bekijk dan ook eens de leukste dobbelspelletjes. Die doen het ook altijd goed op de camping. Of leuk voor s’avonds wanneer de kinderen op bed zijn de leukste spelletjes voor volwassenen.