Menu

Qwixx vs Qwinto, vergelijking van dobbelspelletjes

Qwixx vs Qwinto vergelijking
Qwixx vs Qwinto vergelijking

Qwixx en Quinto, twee vergelijkbare spellen van White Goblin Games. Beiden zijn het dobbelspelen en moet je om de beurt vakjes invullen. Twijfel je welke van de 2 je moet kiezen, we vertellen je er in dit artikel meer over zodat je goed je keuze kunt maken.

Verschil 1: de passieve beurt

Het leuke aan een dobbelspel is dat je samen speelt. Je hoeft niet passief af te wachten totdat jij eindelijk ook aan de beurt bent. Hierbij is Qwixx top, je kunt namelijk in de beurt van iemand anders toch nog vakjes afstrepen. Bij Qwinto is dat helaas niet zo. Daarom kan Qwinto met meerdere spelers soms lang aan duren. Vooral als ze lang doen over het maken van de keuzes.

Verschil 2: geluk

Elk dobbelspel bevat een zekere mate van geluk. Echter, Qwinto lijkt dit een stuk minder te hebben dan Qwixx. Dit komt omdat je bij Qwixx je beurt gooit en hoopt voor het beste. Je kunt eventueel nog wat strategie uitoefenen in het plaatsen van je cijfers, maar je bent voor een gedeelte afhankelijk van geluk. Bij Qwinto heb je de optie om een tweede keer te werpen. Handig, vooral als je de eerste keer heel slecht uitkwam. Hierdoor kun je slimme strategieën spelen. Bijvoorbeeld voor de eerste worp voor een risicovolle worp te gaan, bijvoorbeeld een hoge 15, 16, 17 of zelfs 18. Lukt dat toch niet? Geen probleem, dan kun je de tweede keer gooien met 2 dobbelstenen of misschien 1, voor een plek met meer ruimte.

Verschil 3: hoofdrekenen

Bij beide spellen zul je een hoop moeten rekenen. Echter scheelt het dat je bij Qwixx maar tot de 12 hoeft en bij Qwinto tot de 18. Hierdoor moet je vaker over de 10 heen rekenen en dat kan vooral voor jongere kinderen soms nog wel eens vervelend zijn. Bovendien heeft Qwinto meer verwarrende regels dan Qwixx, bijvoorbeeld dat dezelfde getallen niet onder elkaar mogen staan. Dit zorgt er soms voor dat je in gekke situaties terecht komt. Bijvoorbeeld dat je een gat hebt tussen 13 – 15, maar je daar boven al een 14 hebt ingevuld. Tsja, dat wordt lastig!

Conclusie: welk spel is leuker Qwixx of Qwinto

Het is lastig om 1 winnaar uit de bus te doen. Het hangt compleet af met wie je speelt. Speel je met jongere kinderen, dan zou ik voor Qwixx gaan. Dan houden ze bovendien hun aandacht bij de beurt van de anderen. Ze mogen immers zelf ook wat invullen. Voor oudere kinderen of volwassenen kan Qwinto uitdagender zijn. Echter, kan dit soms wat langdradig met de 2-6 spelers. Daarom raden we aan Qwinto eigenlijk met maximaal 4 spelers te spelen.

Meer lezen over dobbelspellen? Lees ook Wat zijn de leukste dobbelspelletjes?

Ga je toch voor Qwixx? Bekijk dan ook eens de Qwixx uitbreiding: Qwixx Mixx