Menu

Dit zijn de leukste dobbelspelletjes!

De leukste dobbelspelletjes zijn Clever, Regenwormen, Qwixx, Qwinto, Keer op Keer, Perudo, Geven en Nemen, Machi Koro en Bresk!

1 Clever

Clever speldoos leukste dobbelspelletjes


Wat is Clever voor een dobbelspel?

Bij het dobbelspel Clever heb je 5 verschillende kleuren minispelletjes waarover je je dobbelstenen moet verdelen. Elke minispel heeft een eigen dobbelsteen en de keuzes die je maakt beïnvloeden andere minispellen. Echt een spel voor mensen die dobbelspelletjes houden!

Wat maakt Clever tot een van de leukste dobbelspelletjes?

Clever is een enorm tof dobbelspel, doordat je weloverwogen je beslissingen moet maken. Dobbelstenen kunnen een kettingreactie geven op je scoreblad. Zo kun door goed plannen in één ronde veel punten krijgen. Maar het is niet een spel waar je snel mee uitgepuzzeld bent, dit komt ook door alle uitbreidingen die erbij zitten. Je hebt Dobbel zo Clever, Clever tot de Derde Macht en andere scorekaarten.

Je kunt uren bezig zijn met dit spel om de hoogst mogelijke score te halen, dat is overigens 364 punten, of om nieuwe strategieën uit te proberen.

2 Regenwormen

Regewormen speldoos leukste dobbelspelletjes

Wat voor soort dobbelspel is Regenwormen?

Regenwormen is een dobbelspel waarbij je dobbelt om regenwormen te verdienen. Je moet hierbij keuzes maken, want je mag elke keer 1 soort dobbelsteen pakken. De 6 op de dobbelsteen is vervangen door een regenworm. Het totaal van je gegooide aantal ogen (en regenwormen) is je score. Deze bepaald welk domino-achtige blokje je mag pakken uit de gemeenschappelijke stapel. Maar let op: is het blokje al gepakt? Dan mag jij misschien wel van een andere persoon stelen!

Waarom is Regenwormen een van de leukste dobbelspelletjes?

Regenwormen is een van de leukste dobbelspelletjes omdat het niks hoeft te zeggen dat iemand in het begin voorstaat. Later kan het zijn dat alle regenwormen terug moeten worden gelegd in de stapel of een andere speler met zijn wormen ervan doorgaat!

Hoe win je Regenwormen?

Regenwormen win je door je door op tijd te stoppen met dobbelen. Je kunt voor een dominoblok 1, 2, 3 of 4 regenwormen krijgen. Maak je al kans op 2 regenwormen, dan is het het vaak niet waard om voor die perfecte gooi te gaan zodat je 3 regenwormen kunt krijgen. Je kunt dan beter eieren voor je geld kiezen dan helemaal geen regenwormen te krijgen. Of nog erger, wanneer je al regenwormen hebt, deze in te moeten leveren!

3 Qwixx

Qwixx leuke dobbelspellen speldoos

Wat voor dobbelspel is Qwixx?

Bij het dobbelspel Qwixx heb je 6 dobbelstenen, namelijk een rode, blauwe, groene, gele en 2 witte. Door te dobbelen en 2 dobbelstenen bij elkaar op te tellen krijg je een getal tussen 2 en 12. Deze kruis je af op je blad. Het blad bestaat uit 4 rijen, namelijk de kleuren van de dobbelstenen. Een bijkomende regel is dat je de van links naar rechts de getallen af moet strepen. Je mag getallen overslaan maar je mag niet terug.

Wat maakt Qwixx tot een van de leukste dobbelspelletjes?

Qwixx behoort tot de leukste dobbelspelletje omdat je ook tijdens de beurt van je medespelers op moet letten. Je mag de witte dobbelstenen van de speler die aan de beurt is ook gebruiken als je niet aan de beurt bent. Dit zorgt ervoor dat iedereen bij het spel betrokken blijft.

Ook moet je erg opletten of iemand anders niet stiekem bezig is met een rij af te sluiten. Hierdoor krijg hij bonuspunten, maar vis jij achter het net. Bij het afsluiten van een rij mogen ook medespelers geen getallen meer in de rij plaatsen.

Hoe win je Qwixx

Qwixx win je door slim je getallen te spreiden. De score voor het aantal getallen in een rij lopen exponentieel op, dus het loont om niet teveel getallen over te slaan. Probeer 2 rijen uit te kiezen, 1 van de bovenste en 1 van de onderste waarin je geen getallen over wilt slaan. De uitzondering is de 12 of de 2 aan het begin, doordat deze soms wel erg lastig te dobbelen zijn.

Probeer te experimenteren met 2 ‘afvalrijen’. Deze gebruik je door alle getallen die je niet in je andere 2 rijen kunt plaatsen hierin te plaatsen. Probeer zoveel mogelijk opties open te krijgen voor het afstrepen van getallen. Voorkom daarbij dat je bij 4 rijen ongeveer halverwege zit met afstrepen. Je hebt dan weinig opties om getallen af te strepen, bijvoorbeeld alleen maar 6, 7 of 8. Beter is het om bij rood een 4 nodig te hebben, bij geel een 6, bij groen een 10 en bij blauw een 11. Doordat je dobbelstenen met elkaar mag combineren kom je zo vaker uit. De maximaal haalbare score van Qwixx is 288 punten.

4 Qwinto

Qwinto speldoos leukste dobbelspelletjes

Wat voor dobbelspel is Qwinto?

Bij Qwinto heb je 3 dobbelstenen, een rode, gele en blauwe. Deze komen overeen met de gelijk gekleurde rijen. Elke beurt mag je kiezen met 1, 2 of 3 dobbelstenen te gooien. Vervolgens maak je een optelsom van de gegooide dobbelstenen. Dan noteer je dit getal ergens in de 3 rijen. Wel moet het getal in een rij komen te staan van een van de kleuren dobbelstenen waarmee je gegooid hebt.

De getallen mogen bij Qwinto door elkaar worden ingevuld, dit hoeft niet op volgorde van gooien. Wel moeten getallen horizontaal oplopen, bijvoorbeeld 2, 4, 5, 6, 8 etc. Verticaal mogen dezelfde getallen niet onder elkaar komen te staan.

Waarom behoort Qwinto tot de leukste dobbelspelletjes?

Bij Qwinto moet je slim je getallen plannen. Het bevat een portie geluk en een gedeelte strategie. Maar bij het dobbelen zul je ook je tegenstanders in de gaten moeten houden. Ronden zij bijna hun 2de rij af of hebben ze 4 gemiste worpen? Dan eindigt het spel meteen!

Qwinto lijkt enorm op Qwixx. Dan is logisch want het is ook van dezelfde uitgever, namelijk White Goblin Games. Qwinto wordt dan ook de opvolger van Qwixx genoemd.

Hoe win je Qwinto?

Qwinto win je door slim te kiezen hoeveel dobbelstenen je gebruikt. In het begin is het verstandig zo hoog mogelijk te dobbelen, dus met 3 dobbelstenen. Probeer dan voor een 14, 15, of wanneer je erg veel mazzel hebt voor een 16, 17 of 18 op het einde van de rij te gaan. Het rechterkant van de rijen zou zich zo redelijk snel moeten vullen.

Dobbel daarna met 1 dobbelsteen zodat je ook de linkerkant van het papier snel opvult. Je weet dan ongeveer wat je overhoudt in het midden en wat je kunt dobbelen. Doorgaans kom je dan het beste uit met 2 dobbelstenen. Let goed op de vijfhoeken en dat je hier de hoge getallen invult. Kijk ook of je als eerste de 2 volledige rijen in kunt vullen. Zo win je het spel!

5 Keer op Keer 2

Keer op keer 2 speldoos leuke dobbelspellen

Wat voor een dobbelspel is Keer op Keer 2?

Keer op Keer 2 is een dobbelspel dat lijkt op Clever. Je gooit met dobbelstenen en creëert kettingreacties en moet je aandacht slim verdelen over verschillende spelelementen. Je kunt bonussen zoals een bom, een kist en harten verdienen. Deze kun je inzetten door ze af te strepen of kunnen je helpen bonuspunten te verzamelen.

Waarom behoort Keer op Keer 2 tot de leukste dobbelspellen?

Bonussen en gekke kettingreacties doen het altijd goed bij dobbelspellen. Wat Keer op Keer 2 tot een van de leukste maakt is dat je voor je gevoel tegen de klok speelt. Je wilt zoveel mogelijk punten maken, maar tegelijkertijd wil je ook de bonuspunten verdienen door bepaalde kleuren of rijen als eerste af te sluiten. De balans die daarin moet worden aangebracht is wat dit spel top maakt.

Hoe win je Keer op Keer 2?

Keer op Keer 2 win je door de slim gebruik te maken van alle bonussen. Plaats een bom 1 hokje diagonaal van een hoek af, zodat je zoveel mogelijk opties krijgt. Probeer zo snel mogelijk je kisten in te zetten en probeer vlot 4 of 5 harten te verzamelen. Dit geeft je score zo’n enorme boost, dat het eigenlijk nog weinig uitmaakt wie als eerste een kolom sluit.

6 Perudo

Perudo speldoos leuke dobbelspelletjes

Wat voor dobbelspel is Perudo?

Perudo is een dobbelspel van bluffen. Bij Perudo dobbel je zonder dat je medespelers kunnen zien wat je gedobbeld hebt. Jij en je medespelers moeten nu een inschatting maken van wat voor soort dobbelstenen er op tafel liggen. Hierbij moet je tegen elkaar opbieden. Het aantal moet dus steeds hoger zijn. Hierdoor kun je gemakkelijk iemand op het verkeerde spoor zetten, bijvoorbeeld door te zeggen dat je veel tweeën hebt, terwijl je in werkelijkheid geen enkele hebt!

Is Perudo een van de leukste dobbelspellen?

Perudo is één van de leukste dobbelspellen, vooral in de kroeg of aan de bar. Het is gemakkelijk uit te leggen en je hoeft er geen score voor bij te houden. Verlies je een leven, dan lever je simpelweg een dobbelsteen in. Zijn al je dobbelstenen weg dan verlies je het potje, simpel! Ook kan het bluffen voor onwerkelijke situaties zorgen. Wanneer iedereen plots begint te bluffen dat er 10 tweeën op tafel liggen, maar in realiteit niemand zelf een twee heeft liggen!

7 Geven en Nemen

Geven en nemen Speldoos leukste dobbelspellen

Wat is Geven en Nemen voor een dobbelspel?

Bij geven en nemen is geen spel hetzelfde. Je kiest kaarten waarop staat wat je moet gooien om de punten op die kaart te halen. De kaarten die jij aan je verzameling toevoegt om op te dobbelen kies je uit een gezamenlijke stapel. Deze wordt steeds vernieuwt. Kaarten hebben verschillende kleuren en kunnen elkaar versterken. Door slim te kiezen kunnen kaarten elkaar versterken.

Waarom behoort Geven en Nemen tot de leukste dobbelspellen?

Het combineren maakt Geven en Nemen tot een uniek concept binnen de dobbelspelletjes. Je kunt wel hele goede combinaties met je kaarten maken qua punten, maar als dit betekent dat je 30 zessen moet gooien, ga je waarschijnlijk het spel niet winnen. Doordat je kaartencombinatie nooit hetzelfde is, pakt elk spelletje weer heel verschillend uit. Een van de leukste dobbelspellen, zo niet de leukste spellen uberhaupt!

8 Machi Koro

Machi Koro speldoos leuke dobbelspellen

Wat is Machi Koro voor een dobbelspel?

De ondertitel van Machi Koro is: Bouw je eigen stad. Dat klopt eigenlijk wel! Je kunt verschillende gebouwen kopen die inkomsten verdienen als de overeenkomende cijfers gegooid worden. Je kunt zelf bepalen hoe je dit in wilt richten. Door restaurants en andere horeca te bouwen ‘steel’ je geld van je medespelers. Door graanvelden en bakkerijen te bouwen zorg je voor een steady stream aan inkomsten ook tijdens de beurten van andere mensen.

Wat maakt Machi Koro tot een van de leukste dobbelspelletjes?

Het stelen! Er is niks zo vermakelijk als je tegenstander 3 zien gooien en dat hij zijn zuurverdiende munten aan jou moet inleveren. Sparen wordt bijna te gevaarlijk, een 3 en je bent alles kwijt!

9 Bresk!

Bresk! Speldoos leukste dobbelspelletjes

Wat is Bresk voor een dobbelspel?

Bij Bresk heb je 2 dobbelstenen. De eerste dobbelsteen is een 6-zijde dobbelsteen, hierbij kun je 0, 1, 2, 3 of Bresk! gooien. Op de andere dobbelsteen, een 30 zijdige staan alle 26 letters en 4 lege oftewel spaties. Gooi je met de eerst genoemde dobbelsteen een 1, 2 of 3 dan mag je dat aantal letters kiezen. Maar gooi je een 0 dan is je beurt voorbij. En gooi je tenslotte een Bresk! dan krijg je de letter die je met de 30-zijdige dobbelsteen gooit.

De letters moeten worden in het speelveld van 8 bij 8 worden gezet om woorden te vormen. Zowel horizontaal als verticaal. Wie de meeste letters om weet te zetten in woorden wint eigenlijk het spel. Ook zijn er nog wat bonuspunten te verdienen met de meeste woorden en langste woorden.

Is Bresk één van de leukste dobbelspelletjes?

Bresk! is een unieke combinatie van een dobbelspel en een woordspelletje, dat maakt het tot een van leukste en unieke combinaties op deze lijst. Andere woordspelletjes hebben vaak geen dobbelsteen. De wilde geluk- of pechfactor die de dobbelsteen toevoegt zie je eigenlijk niet bij andere woordspelletjes.

Bresk! Scoreveld Scoreblok scoren

Hoe win je Bresk?

Bresk! win je door woorden te bedenken met lastige letters. Neem bijvoorbeeld ‘quiz’, ‘xylofoon’ of ‘xylitol’. Verras je medespelers door eerst de laatste letters te nemen en op het eind nog even met 3x een ‘q’ aan te komen. Op deze manier haal jij gemakkelijk een hogere score dan je medespelers omdat zij woorden of complete rijen op moeten offeren om de ‘q’-en te parkeren.