Menu

De leukste bordspellen voor volwassenen

De 10 leukste bordspellen voor volwassenen zijn Brieven uit Whitechapel, Wingspan, de Weerwolven van Wakkerdam, Machiavelli, Ticket to Ride, Azul, 30 seconds, De Crew, Boonanza en Pandamic.

Je hebt een avond of zelfs een hele dag vrij met vrienden en je wilt met een leuk bordspel komen. Maar het juiste bordspel kiezen kan nog best een uitdaging zijn. Omdat jullie volwassenen onder elkaar zijn mag het allemaal best wat ingewikkelder zijn of wat langer duren. Hier volgen 10 leuke suggesties voor bordspellen voor volwassenen.

1 Brieven uit Whitechapel

Speldoos brieven uit Whitechapel

Wat is het bordspel Brieven uit Whitechapel?

Brieven uit Whitechapel is een spel waarin één speler de moordenaar Jack de Ripper speelt en de overige spelers de detectives zijn die hem te pakken proberen te krijgen. De speler die Jack de Ripper speelt probeert niet gepakt te worden en weg te komen met het plegen van moorden door snel naar zijn schuilplaats te vluchten.

Waarom is Brieven uit Whitechapel een van de leukste bordspellen voor volwassenen?

Brieven uit Whitechapel is een enorm spannend spel door de setting waarin het zich afspeelt. Er worden moorden gepleegd en het is een race tegen de klok om de moordenaar te pakken te krijgen. Door de tijd heen krijg je een beter en beter beeld van hoe de moordenaar beweegt en waar zijn schuilplaats zich bevindt.

Hoe lang duurt Brieven uit Whitechapel?

De Brieven uit Whitechapel duurt ongeveer 90 minuten om te spelen. Veel van deze tijd gaat zitten in het overleggen met je medespelers. Wanneer je met dezelfde groep meerdere spellen hebt gespeeld, zie je dat de speltijd afneemt naar ongeveer een uur.

Hoe win je Brieven uit Whitechapel?

Om Brieven uit Whitechapel te winnen als detectives, moet je logisch nadenken. Je wilt de moordenaar in het nauw sluiten, dus het helpt om als detectives je als een soort muur op te stellen. De moordenaar zal dan om jullie heen moeten lopen.

Om Brieven uit Whitechapel te winnen als moordenaar, dien je goed gebruik te maken van al je opties. Duik op handige momenten een steegje in en houdt vooral het overleggen tussen de medespelers goed in de gaten. Soms vergeten ze dat jij meeluistert terwijl zij hun plan om jou in het nauw te sluiten samen afstemmen. Door mee te luisteren kun je er gemakkelijk achter komen of een dwaalspoor heeft gewerkt of niet.

2 Wingspan

Wingspan leukste bordspellen volwassenen speldoos

Wat is Wingspan voor een bordspel?

Bij Wingspan zet je vogels uit over 3 verschillende natuurgebieden. Deze vogels leggen eieren, verzamelen voedsel en leveren je nieuwe vogelkaarten op. Door eieren, voedsel en vogels te verzamelen verdien je punten. De speler met de meeste punten wint.

Waarom is Wingspan leuk voor volwassenen?

Wingspan is een complex spel, waarbij alles met al het andere verband houdt. Dit zorgt ervoor dat het spel veel uitstippelen van strategieën en het in de gaten houden van je tegenstanders vereist. Het heeft kleine fiches in de vorm van voedsel, eieren en kleine vogelkaarten waardoor je spelervaring fantastisch is. Doordat elk spel anders is door de verschillende volgorde van vogels zorgt het voor hoge herspeelwaarde!

Hoe lang duurt Wingspan?

Wingspan duurt ongeveer 40 minuten. Maar door de grote hoeveelheid kleine fiches, eieren en andere kleine spelelementen, ben je ook ongeveer 15 minuten kwijt met het klaarzetten en het opruimen van het spel.

Hoe win je Wingspan?

Een goede tactiek om Wingspan te winnen is om je op 1 of 2 leefruimtes te focussen. Kijk of je in het begin vogels kunt krijgen die van habitat kunnen wisselen. Zo leg je je niet meteen vast op 1 leefruimte, maar kun je nog wisselen. Zorg ook dat je met jouw acties niet onbedoeld je medespelers helpt, bijvoorbeeld, een vogel met elke speler krijgt 1 voedsel. Dit zou je aan het einde een voordeel kunnen opleveren met meer punten dan je tegenstanders.

3 De Weerwolven van Wakkerdam

Weerwolven van Wakkerdam leukste bordspellen volwassenen speldoos

Wat is de Weerwolven van Wakkerdam voor een spel?

De Weerwolven van Wakkerdam is een spel waarbij weerwolven het dorpje Wakkerdam in hun greep houden. Elke nacht wordt er een dorpsbewoner door de weerwolven opgegeten. In de ochtend beslissen de dorpsbewoners (en dus ook de weerwolven) wie ze verdenken een weerwolf te zijn. Deze persoon wordt uit het dorp verbannen. Een hilarisch spel waarbij iedereen elkaar verdenkt en voor de gek houdt!

Waarom is de Weerwolven van Wakkerdam een van de leukste bordspellen voor kinderen maar ook voor volwassenen?

Er zijn twee redenen waarom de Weerwolven van Wakkerdam niet mag ontbreken op een spelletjesavond voor volwassenen. De eerste reden is dat het onderdeel van het spel is je ogen dicht te doen in de nacht. Dit geeft het meteen al iets magisch. Er gaat iets gebeuren, maar je weet niet precies wat. De tweede reden is de hilariteit die je meemaakt als je ‘dood’ bent. Je snapt ineens precies wat er is gebeurd. Je kunt het spel zo ingewikkeld maken als je zelf wilt, met behulp van de uitbreidingssets en eigen regels toe te verzinnen.

Hoe lang duurt de Weerwolven van Wakkerdam?

Een spel duurt ongeveer 20-40 minuten, afhankelijk van het aantal spelers en het aantal rollen dat meespelen. Een tip: stop er niet teveel verschillende rollen in, het kan dan best een vermoeiend spel worden als je als speler elke nacht 5 minuten je ogen dicht moet houden terwijl alle rollen worden afgegaan.

Hoe win je de Weerwolven van Wakkerdam?

De Weerwolven van Wakkerdam winnen het spel door niet schuldig te lijken. Zorg dat je jezelf niet verdacht maakt. Wijs niet als eerste een schuldige aan, maar wees zeker ook niet te stil. Spreek tijdens je nachtelijke buffet met je medeweerwolven af wie jullie aan gaan wijzen tijdens de stemronde.

De burgers van Wakkerdam winnen het spel door goed te luisteren. Hoor je iemand bewegen in de nacht tijdens de beurt van de weerwolven? Wie wijst er meteen een schuldige aan? Ook is het goed om je medespelers te kennen, is een stil iemand meteen heel fanatiek, dan is dat verdacht. Is een praatgraag persoon plots heel stil? Dit kunnen goede hints zijn dat iemand iets verbergt.

4 Machiavelli

Machiavelli leukste bordspellen volwassenen speldoos

Wat is Machiavelli voor een spel?

Bij het spel Machiavelli draait het om het bouwen van een stad met 8 gebouwen. Je wisselt elke ronde tussen karakters. Elk karakters heeft andere functies, waardoor slim wisselen tussen karakters je het meeste goud en de beste gebouwen oplevert. Je wisselt tussen karakters afhankelijk van wat je nodig hebt en hoe je je medespelers zoveel mogelijk kunt dwarsbomen.

Waarom is Machiavelli leuk voor volwassenen?

Machiavelli is een spel van continue informatie verzamelen. Door slim na te denken welke karakters al gekozen zijn, kun je beredeneren wie deze waarschijnlijk gekozen heeft. Ook kun je op dezelfde manier erover nadenken wat mensen na je gaan kiezen. Kies zo elke keer de juiste strategie.

Hoe lang duurt het spel Machiavelli?

Machiavelli duurt ongeveer 60 minuten, wat redelijk vlot gaat doordat je kleine rondes speelt. Je bent veel met je eigen stad bezig, welke kaarten je nodig hebt, welke gebouwen je wilt gaan bouwen enzovoort, waardoor het spel als een speer voorbijgaat.

Hoe win je Machiavelli?

Machiavelli win je door op de achtergrond te blijven. Je wilt niet dat anderen je als een al te grote dreiging gaan zien en hun best gaan doen jou te dwarsbouwen. Bouw een paarse gebouw in het begin, deze leveren elke beurt weer een klein voordeel op.

5 Ticket to Ride

Ticket to Ride Europe leukste bordspellen volwassenen speldoos

Wat is Ticket to Ride voor een bordspel?

Je speelt Ticket to Ride door spoorwegen te bouwen tussen steden. Hierbij volg je routes, voor langere routes krijg je meer punten. Echter zijn er een beperkt aantal routes te leggen, dus je zult je tegenstanders te slim af moeten zijn.

Wat maakt Ticket to Ride een van de leukste bordspellen voor volwassenen?

Ticket to Ride is een bordspel waarbij je zelf je plan zult maken. Je tegenstanders zullen bedoeld of onbedoeld met hun plan jouw plan totaal in de war schoppen. Dit maakt het spel heel dynamisch, geen spel is hetzelfde! Het fijne is dat je in dit spel nooit echt vast zit. Je houdt altijd opties open om je treinspoor te leggen.

Hoe lang duurt het bordspel Ticket to Ride?

Ticket to Ride duurt ongeveer 2 uur. Het fijne is dat de spelregels snel uit zijn te leggen. Je legt namelijk spoorwegen. Met relatief simpele spelregels kun je snel aan te slag om te spelen.

Hoe win je Ticket to Ride?

Probeer er vroeg achter te komen welke bestemmingen jij en je tegenstanders hebben. Kijk of er knelpunten op de route liggen. Parijs is zo’n plek in de Ticket to Ride Europe editie. Het kan helpen hier een van jouw station hier te hebben staan.

6 Azul

Azul leukste bordspellen volwassenen speldoos

Wat is Azul voor een bordspel?

Bij Azul leg je tegels voor de Portugese koning. Doordat je samen met je medespelers uit dezelfde tegelvoorraad trekt, zul je er slim over na moeten denken wat de meeste punten oplevert. De speler die het meeste punten heeft verdient met het opleggen van zijn tegelmuur wint!

Is Azul een van de leukste bordspellen voor volwassenen?

Ja! Azul is een relatief eenvoudig uit te leggen bordspel, je pakt tegels en legt ze op je veld. Maar de consequenties van jouw keuzes en die van andere spelers zorgen er in rap tempo voor dat bepaalde tegels schaars worden. Een simpel ogend spel, maar de schijn bedriegt enorm!

Hoe lang duurt het bordspel Azul?

Azul duurt ongeveer 60 minuten om te spelen. Het leuke is dat je niet lang bezig bent met de speluitleg, je kunt vrijwel meteen spelen. Wanneer je het spel met z’n tweeën speelt en je de regels goed beheerst, kun je het in 30 minuten spelen. Met 3 of 4 spelers, neemt de complexiteit van het spel toe en heb je vaak dat volledige uur wel nodig!

Hoe win je Azul?

Azul win je door in het begin je tegels in het midden te plaatsen. Nieuwe tegels wil je zoveel mogelijk aanliggend aan de tegels die je al hebt plaatsen, dit levert de meeste punten op.

Ook is er een flauwe manier om te winnen door in 5 beurten snel een horizontale rij van 5 tegels te maken. Je beeindigt dan het spel voor jou en je tegenspelers. Hoewel dit toegestaan is volgens de regels, wordt het spel er niet leuker van.

7 30 seconds

30 seconds leukste bordspellen volwassenen speldoos

Wat is 30 seconds voor een bordspel?

Bij het spel 30 seconds krijg je een kaartje met daarop 5 onderwerpen die je je teamgenoten moet laten raden. Een voorbeeld van een onderwerp kan zijn ‘de Blokker‘. Je zou het dan kunnen beschrijven als een winkel waar je spullen voor het huishouden koopt, met het oranje logo. Doordat je maar 30 seconds hebt, krijg je een opgejaagd gevoel, waardoor gekke gedachtekronkels van jou en tegenstanders ineens aan het licht komen!

Waarom is 30 seconds een leuk bordspel voor volwassenen?

Bij 30 seconds ga je in rap tempo door de onderwerpen heen. Je komt achter dingen van je medespelers die je anders nooit te weten was gekomen. Weet je vriend of vriendin niet wat RolandGarros is? Of heeft hij nog nooit van feta gehoord? Ook kan het enorm grappig zijn als 2 mensen zo precies op dezelfde golflengte blijken te zitten dat ze aan 2 of 3 woorden genoeg hebben om een onderwerp te raden.

Ook heb je het spel dirty seconds met daarin wat stoutere onderwerpen. Termen als vakantieliefde, string en voorbinddildo kunnen allemaal voorkomen. Ja hoe ga je die laatste uitleggen? Misschien is deze variant wel het leukste van de lijst met bordspellen voor volwassenen!

Dirty seconds leukste bordspellen volwassenen speldoos

Hoe lang duurt 30 seconds?

De tijd maakt bij 30 seconds eigenlijk niet uit. Winnen is bij dit spel eigenlijk bijzaak. Je kunt prima halverwege besluiten te stoppen. Om het hele bord af te maken, duurt vaak 30 minuten.

Hoe win je 30 seconds?

Je wint 30 seconds door je medespelers te kennen. Weet je dat je teamgenoot geen voetbalfan is? Sla op je kaartje Johan Cruijff dan maar over. Ook helpt het om te blijven praten en vrij te blijven associëren. Veel spelers blijven dezelfde woorden herhalen, bijvoorbeeld ‘voetballer’ en ‘Ajax’. Terwijl je juist meer informatie geeft door meer te associëren: gekke uitspraken zoals ‘de bal is rond’ of ‘je ziet het pas als je het doorhebt’.

8 De crew

De crew leuk bordspel volwassenen speldoos

Wat is de Crew voor een spel?

In dit spel speel je als de bemanning van een ruimteschip die een mysterieuze planeet onderzoeken. Het werkt door het halen van slagen. Het spel wordt in totale stilte gespeeld met een gezamenlijk doel: de 50 missies halen. Hierbij moet je met je medespelers afstemmen wie welke kaart oplegt zonder te praten. Wel mag je in sommige missies naar elkaar seinen. Tip: Vind je de Crew een leuk spel? Kijk dan zeker ook even naar ‘The Mind‘.

Waarom is de Crew leuk voor volwassenen?

Bij de Crew praat je niet. Toch zul je met je medespelers een manier moeten vinden om te kunnen overleggen. Hierbij komt het seinen van pas. Wie moet welke slag winnen en hoe gaan we dat voor elkaar krijgen? Het is dan ook een coöperatief spel, je speelt samen om het spel te winnen. Het verhaal is meeslepend en de kaarten zijn mooi voorgegeven.

Hoe lang duurt de Crew?

De Crew duurt ongeveer 20 minuten per missie. Je kunt zelf bepalen hoeveel missies je speelt. Het is een aanrader om meerdere sessies achter elkaar te spelen, zodat je meegesleept wordt in het verhaal.

Doordat je 50 verschillende missies hebt, betekent dat dit spel goed is voor ongeveer 1000 minuten speelplezier! Je krijgt dus zeker waar voor je geld!

Hoe win je de Crew?

De crew kent 50 verschillende missies. Elke missies vraagt iets anders van de bemanning. Zit je vast bij een bepaalde missie, probeer dan eens de taken anders te verdelen. Soms leidt dit tot nieuwe inzichten hoe een missie gespeeld moet worden.

9 Boonanza

Boonanza leuk bordspel volwassenen speldoos

Wat is Boonanza voor een spel?

Bij Boonanza speel je als bonenboer. Je verbouwt op jouw akkers de bonen naar keuze en ruilt de overige bonen met je medespelers die je zelf niet wilt planten. Door de bonen te oogsten verdien je munten. Deze kun je investeren om je akker uit te breiden!

Waarom is Boonanza een leuk kaartspel voor volwassenen?

Bij Boonanza zijn alle spelers boeren. De lol begint wanneer je je echt in gaat leven in het boerenleven. Dit is geen officieel onderdeel van het spel, maar de huisregel dat een boerenaccent verplicht is om bonen te verhandelen zorgt voor dit spel voor de benodigde portie hilariteit! Elkaar een oor aannaaien door op kritieke momenten niet of juist wel te ruilen maakt dit spel tot de leukste bordspellen om te spelen voor volwassenen.

Hoe lang duurt Boonanza?

Boonanza duurt ongeveer 45 minuten. Volgens de officiële regels speel je 3 keer de volledige stapel door. Echter kan ervoor worden gekozen de stapel maar 1 of 2 keer door te spelen. Vergis je er niet in dat de trekstapel steeds kleiner wordt, waardoor de derde ronde vaak de kortste is!

Hoe win je Boonanza?

Boonanza win je door vraag en aanbod in de gaten te houden. Planten 2 andere spelers ogenbonen op hun akker? Misschien is het dan handig jouw ogenbonen te verhandelen in plaats van zelf te planten.

Ook belangrijk voor een winnende tactiek is je te beseffen dat de trekstapel elk van de 3 rondes kleiner wordt. Je behoudt immers je punten van je geoogste bonen. Dit zorgt ervoor dat de duurdere bonen (de tuinboon, de kidneyboon en de ogenboon) snel uit het spel verdwijnen. Probeer deze dan ook altijd in de eerste ronde te verbouwen. De tweede ronde valt het meeste punten te verdienen met de middenmoot (de sojabonen, snijbonen en de bruine bonen). De derde ronde speel je alleen nog de bonen waarvoor je veel kaarten nodig hebt om punten te verdienen (de chilibonen en de snijbonen).

10 Pandamic

Pandemic leuk bordspel volwassenen speldoos

Wat is Pandemic voor een bordspel?

Bij Pandemic zijn er gevaarlijke, besmettelijke ziektes uitgebroken op aarde. Jij en je medespelers krijgen de nobele taak toegewezen om de wereld te redden. Het is dus een coöperatief spel, je werkt samen met je medespelers om het spel te winnen. Elke speler krijgt hierbij een rol toegewezen op basis van willekeur. Elk karakter heeft bepaalde eigenschappen om de ziektes te bestrijden Bijvoorbeeld de kaart ‘Arts’ kan gemakkelijk ziektes behandelen en de kaart ‘Wetenschapper’ ontwikkelt eenvoudiger medicijnen. Het is een race tegen de klok, want de ziektes verspreiden zich elke ronde verder.

Waarom is Pandemic een van de leukste bordspellen voor volwassenen?

Pandemic is een leuk bordspel omdat het tot de verbeelding spreekt door het actuele thema. Elk spel is anders, doordat je een andere rol krijgt en er op andere plekken ziektes uitbreken. Je zult dus door te overleggen met je medespelers samen voor een goede aanpak moeten zorgen om de ziektes aan te pakken. Dit maakt Pandemic tot één van de leukste bordspellen voor volwassenen.

Hoe lang duurt Pandemic?

Pandemic duurt ongeveer 45 minuten om te spelen. Maar in het begin zal dit wat langer duren omdat je bezig bent met de interacties tussen bepaalde kaarten op te zoeken. Wanneer je de meeste karakters kent, kun je snel gezamenlijk tot een geschikte tactiek komen. Het meeste tijd gaat doorgaans in het overleggen zitten.

Hoe win je Pandemic?

Pandemic win je door ziektes beheersbaar te houden. Je doet dit door grote uitbraken te voorkomen. Hierbij helpt het als je karakterkaarten hebt die een goede synergie met elkaar hebben. Maar doorgaans werken alle karakterkaarten wel redelijk goed samen. Gebruik alle voordelen die jullie karakters bieden en overleg samen voor de geschikte strategie. Dit kan zijn eerst voor 1 ziekte een medicijn ontwikkelen zodat je je over 1 ziekte minder je hoofd hoeft te breken.