Menu

De leukste bordspellen voor 2, 3 of 4 personen

De leukste bordspellen voor 2, 3 en 4 personen zijn Qwixx, Catan, Machi Koro, Wizard, Clever, Paleo, Saboteur, Point Salad, Halli Galli en Bears vs Babies.

Bordspellen, leuk voor iedereen van alle leeftijden. Iedereen houdt ervan. Je kunt bordspellen met je vrienden spelen, maar het kan ook prima met je ouders of zelfs je opa of oma. Of je even een half uurtje over hebt, of een regenachtige dag binnen zit. Bordspellen zijn voor iedereen leuk. Hier komen de 10 leukste bordspellen om te spelen met 2, 3 of 4 personen.

1 Qwixx

leukste bordspellen 2 3 of 4 personen Afbeelding Qwixx spellendoos

Waarom is Qwixx één van de leukste bordspellen voor 2, 3 of 4 personen?


Qwixx is een enorm uitdagend dobbelspel. Hierbij is het doel alle getallen te verzamelen. Je hebt verschillende dobbelstenen en moet door een slimme tactiek de meeste punten proberen binnen te slepen.

Hoe oud moet je zijn voor Qwixx?

Bij Qwixx moet je optellen met 2 dobbelstenen, dus maximaal tot 12. Veel meer hoef je voor dit spel eigenlijk niet te kunnen. Het spel is dan ook geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Het kan een enorm leuke manier zijn om het optellen te oefenen. Vaak hebben kinderen niet eens door dat ze aan het rekenen zijn.

Voor hoeveel spelers is Qwixx?

Qwixx is een spel voor 2 tot 5 spelers. Het leuke aan het spelen van Qwixx is dat je niet af hoeft te wachten totdat het jouw beurt is. Wanneer iemand anders aan de beurt is, mag je ook gebruik maken van zijn of haar beurt. Zo blijven alle spelers betrokken bij het spel en hoef je niet eindeloos te wachten totdat het jouw beurt is.

Hoe lang duurt Qwixx?

Een potje Qwixx duurt ongeveer 15 minuten. Dit is met 2 personen. Speel je met 3 of meer personen dan kan een potje ongeveer 20 tot 25 minuten duren. Ideaal om meerdere spelletjes achter elkaar te doen. Vooral als je spelers hebt die slecht tegen hun verlies kunnen en een revanche willen.

Hoe win je Qwixx?

Qwixx kun je winnen door je slim te focussen. De punten per rij lopen snel op. Het kan dus veel punten opleveren om 1 of 2 rijen proberen helemaal vol te krijgen. Het overslaan van cijfers probeer je bij deze 1 of 2 rijen dan te vermijden. De andere 2 rijen kun je dan zien als afvalrijen, kom je niet uit, dan kun je hier cijfers op zetten. Maar deze afvalrijen gaan je niet erg veel punten opleveren. De maximale score van Qwixx kun je hier zien.

Een andere tactiek is door heel snel te spelen en alle dobbelstenen proberen te plaatsen op je veld. Dit kan een winnende tactiek zijn als je merkt dat je tegenstanders erg langzaam spelen en bijna geen dobbelstenen plaatsen. Jij kan dan als eerste een rij sluiten of 4 gemiste worpen hebben. Na 2 gesloten rijen of 4 gemiste worpen eindigt het spel. Elke gemiste worp kost je ‘maar’ 5 punten, dus 4 gemiste worpen kost 20 punten. Dit is een vrij schappelijke prijs en kan er voor zorgen dat het snel spelen je de winst kan geven.

2 Catan

Catan speldoos leukste bordspellen 2 3 of 4 personen

Wat is Catan?

Catan is een van de klassieke bordspellen van 999games waarbij je grondstoffen moet verzamelen, steden, dorpen en straten moet bouwen. Hierdoor verdien je meer overwinningspunten, wie als eerste 12 (of meer in andere spelversies) heeft wint het spel.

Hoe oud moet je zijn voor Catan?

De aanbevolen leeftijd voor Catan is 10 jaar. Dit komt omdat het spel ingewikkeld in het begin kan zijn met het verzamelen van grondstoffen. 

Met hoeveel spelers speel je Catan?


Catan kun je spelen met 2 tot 4 spelers. Het spelen met meer spelers is wel echt leuker bij dit spel, doordat je meer kunt handelen met andere spelers. Het spelen met z’n tweeën kan, maar is wel minder leuk.


Hoe lang duurt Catan?


Catan duurt ongeveer 75 minuten. Veel van de tijd zit in het opzetten en weer opruimen van het spel. Het bord moet je samenstellen met de verschillende vakken met de honingraadstructuur. Om dit allemaal netjes te hebben liggen en na het spelen weer in de doos te krijgen, kan even duren!


Hoe win je Catan?


De beste tactiek is om te zorgen dat je makkelijk toegang hebt tot alle 5 verschillende grondstoffen: hout, steen, wol, graan en erts. Kies verstandig je beginplekken bij goede cijfers. De 6 en 8 zijn het beste, daarna de 5 en 9. Probeer snel je dorpen naar steden om te bouwen.

Ook heeft Catan veel leuke uitbreidingen!


3 Machi Koro

Machi Koro speldoos


Wat maakt Machi Koro tot één van de leukste bordspellen voor 2,3 of 4 personen?

Machi Koro is een spel waarbij je een stad moet bouwen. Door de gebouwen die je bouwt, kun je munten verdienen als het getal dat erbij hoort wordt gedobbeld. Het doel is de 4 oriëntatiepunten kopen. Elk geeft unieke bonussen, bijvoorbeeld met 2 dobbelstenen mogen gooien in plaats van 1.

Hoe oud moet je zijn voor Machi Koro?

Machi Koro is vanaf 7 jaar. Het is niet erg ingewikkeld en de regels kun je snel uitleggen.

Met hoeveel spelers speel je Machi Koro?

Met 2 tot 4 spelers! Maar 4 spelers maakt het spel wel een stuk leuker. Het leuke is dat je ook tijdens andere mensen hun beurt geld kunt verdienen!

Hoe lang duurt Machi Koro?

Het spel duurt ongeveer een half uur. Maar wanneer je met 2 spelers speelt zijn ook spelletjes van 15-20 minuten mogelijk.

Hoe win je Machi Koro?

Met 2 personen is er een tactiek waardoor je snel veel munten kunt verdienen. Koop alle bakkerijen op. Deze kosten 1 munt per stuk, relatief goedkoop. Nu krijg je elke keer dat je aan de beurt bent en 2 of 3 gooit 1 munt per bakkerij betaalt. Tegen de tijd dat alle bakkerijen zijn uitgekocht, zou je genoeg geld bij elkaar moeten hebben om het winkelcentrum te kopen voor 10 munten. Je krijgt nu per bakkerij maar liefst 2 munten als je een 2 of een 3 gooit. Dit zou in vlug tempo genoeg geld op moeten leveren om ook het radiostation voor 22 munten te kopen. Nu mag je opnieuw gooien als je geen 2 of 3 gooit. Koop met je overige geld de andere bezienswaardigheden op en wint het spel!


4 Wizard

Wizard speldoos leukste bordspellen 2 3 of 4 personen


Wat is Wizard?


Wizard is een kaartspel waarbij je slagen moet winnen. Hierbij moet je van tevoren voorspellen hoeveel slagen je denkt te gaan winnen. Heb je het goed voorspelt, dan win je punten. Zit je er naast, dan verlies je punten.

Hoe oud moet je zijn voor Wizard?


Wizard is vanaf 10 jaar. Doordat er veel gebeurd in het spel, je met veel dingen rekening moet houden en je flink af moet stemmen op je medespelers, lijkt dit een goede leeftijd om met het spel te beginnen.

Met hoeveel spelers speel je Wizard?

Wizard speel je met 3 tot 6 spelers. Hoeveel spelers meespelen bepaalt hoeveel rondes je speelt. Bij meer spelers speel je dus minder rondes. Daardoor duurt een spel ongeveer even lang ongeacht het aantal spelers.

Hoe win je Wizard?

Wanneer je een slag niet denkt te gaan winnen, is het fijn als de speler na jou de slag wint. Dan kom je namelijk als laatste aan de beurt in de slag. Je kunt dan soms voor een prikkie een slag winnen of juist een hoge kaart wegspelen zonder dat je de slag wint. Dit kan helpen bij het behalen van het aantal voorspelde slagen.

5 Clever

Clever dobbelspel speldoos

Wat is Clever?

Clever is een dobbelspel waarbij je 5 minispelletjes speelt. Je score op de minispelletjes bepaalt je totaalscore. Hierbij moet je goed vooruit plannen, de regels van de verschillende spelletjes goed kennen en voorzien wat de kettingreacties allemaal teweeg gaan brengen.

Hoe oud moet je zijn voor Clever?

Op de doos staat dat Clever vanaf 8 jaar is. Maar door de complexiteit die verschillende regels met zich meebrengen wordt wel een bepaald niveau van nadenken vereist. Vooral de eerste keren kan het even aanpoten zijn voor jongere kinderen.

Met hoeveel spelers speel je Clever?

Clever kun je in principe in je eentje spelen. Dit kan een keer leuk zijn als je een nieuwe tactiek uit wilt proberen. Het kan maximaal met 4 spelers worden gespeeld.

Hoe lang duurt Clever?


Clever duurt ongeveer 30 minuten. Dit is het gemiddelde. Een spel met 2 personen die de spelregels goed kennen, kunnen een potje spelen in ongeveer 20 minuten. Speel je met 4 personen dan kan dit oplopen tot 40 minuten.

Hoe win je Clever?

Clever win je door slim te spreiden. Je wilt eigenlijk dat alle minispellen evenveel punten hebben en zoveel mogelijk vosjes verzamelen. De vosjes vermenigvuldigen je laagste score. Dus je wilt je laagste score zo hoog mogelijk hebben (boven de 25 is ideaal) met zoveel mogelijk vosjes. Lees hier hoe je de hoogst mogelijke score bij Clever haalt.

6 Paleo

Paleo speldoos leukste bordspellen 2 3 of 4 personen

Waarom is Paleo een van de leukste bordspellen voor 2, 3 of 4 personen?

Paleo is een coöperatief bordspel dat zich afspeelt in de prehistorie. Mammoeten neerknuppelen, sabeltandtijgers spiesen, het kan allemaal. Wel moet je met je medespelers goed samenwerken en dingen doorspreken. Doordat je verschillende scenario’s hebt, is elk spel anders. Je moet in ieder geval je stam holbewoners in leven houden. Dit doe je door te zorgen dat ze genoeg voeding hebben en gevaarlijke situaties te voorkomen.

Hoe oud moet je zijn voor Paleo?

Het is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. De spelregels zijn vrij eenvoudig. Je hebt beurt maar een paar keuzes die je kunt maken. Het is wel aan te raden dat er dan een speler meespeelt die het spel al vaker heeft gespeeld. Het kan de eerste keren wat tijd kosten met het opzetten en klaarzetten van het spel.

Met hoeveel spelers speel je Paleo?

Paleo wordt gespeeld met 2 tot 4 spelers. Doordat je elke speldag de hele kaartenstapel uitspeelt, speel je met z’n vieren minder beurten dan met z’n tweeën. Wel kun je meer samenwerken als iemand in de penarie zit met 4 spelers of iemand even die extra speer geven als hij een mammoet aanvalt.

Hoe lang duurt Paleo?

Op de doos staat 45 minuten, maar doordat er enorm veel losse fiches, kaarten enzovoort bij het spel zitten, duurt het al enige tijd om het op te zetten en op te ruimen. Het is dan ook leuker om meerdere scenario’s achter elkaar te spelen. 

Hoe win je Paleo?

Je wint Paleo door goed samen te werken. Stem met je medespelers af wie wanneer een gevaarlijke situatie tegemoet gaat, zodat andere een veiligere optie kunnen kiezen en mogelijk kunnen helpen. Leg samen met je medespelers een ruime voorraad vlees, speren en gereedschap aan. Elk scenario is anders, maar een goede voorraad kan nooit kwaad! Het helpt om

7 Saboteur

Saboteur speldoos

Wat is saboteur?

Saboteur is een kaartspel waarbij je als een groep kabouters een lange gang mijnt op zoek naar de schat. Een van de spelers is echter helemaal niet op zoek naar de schat, hij probeert jullie te saboteren! Voorkomt de saboteur dat de mijners het goud vinden, dan mag hij zelf het goud houden. Een leuk spel van tactiek en bedrog!

Hoe oud moet je zijn voor saboteur?

Op de doos staat 8 jaar. Maar aangezien je niet hoeft te kunnen lezen of schrijven kan het ook al een jaar of wat eerder. Wel moet je enigszins geloofwaardig kunnen liegen om het spel echt te kunnen spelen.

Met hoeveel spelers speel je saboteur?

Saboteur wordt gespeeld met 3 tot 10 spelers. Het allerleukste is om meerdere potjes achter elkaar te doen, zodat je tactieken maar één keer toe kunt passen. Grotere groepen maken het spel leuk, maar kan wel zorgen voor extra chaos. Je hebt als wachtende speler niet veel te doen tijdens de beurt van een ander, dus groepen van 6-10 zijn af te raden.

Hoe lang duurt saboteur?

Saboteur duurt ongeveer 30 minuten. Het kan korter duren als je snel speelt, maar vaak wil je elkaar tijdens het spel wel even aan de tand voelen over de gemaakte keuzes. Dat is wat het spel zijn charme geeft.

Hoe win je saboteur?

Om Saboteur te winnen, helpt het om zowel als mijner en als saboteur een aantal goede kaarten achter de hand te houden. Voorbeeld zijn kaarten waarmee blokkeringen op kunt heffen en dynamiet waarmee je onhandige of doodlopende gangen op kunt blazen. Ook kun je als saboteur hiermee juist een mijngang in laten storten als je er bijna bent.

8 Point Salad

Point Salad speldoos leukste bordspellen 2 3 of 4 personen

Wat is Point Salad?

Point Salad is een kaartspel waarbij je groente en recepten moet verzamelen. Door deze slim te combineren kun je punten verdienen. Degene met de meeste punten aan het einde van het spel wint.

Hoe oud moet je zijn voor Point Salad?

Om Point Salad te spelen moet je 12 jaar zijn volgens de doos. Die leeftijd lijkt wat aan de hoge kant. Je hoeft er immers niet voor te kunnen lezen of rekenen. Ook kinderen van 10 lijken het spel na een oefenpotje prima te begrijpen.

Met hoeveel spelers speel je Point Salad?

Point Salad wordt gespeeld met 2 tot 6 spelers. Met 2 spelers heeft het spel een hoger tempo dan met 6 spelers en kun je je beurten verder vooruit plannen. Bij 6 spelers is vaak het hele kaarten aanbod vernieuwd als je weer aan de beurt bent. Vooruit plannen heeft dan weinig meerwaarde.

Hoe lang duurt Point Salad?

Point Salad duurt ongeveer 30 minuten. Het kan wat sneller als je het spel goed onder de knie hebt en met 2 personen speelt. Bij 6 personen kan de duur oplopen tot 45 minuten.

Hoe win je Point Salad?

Point Salad win je door slim te kijken waar je de meeste punten voor krijgt. Een goede tactiek is om je in 2 of 3 groentes te specialiseren en te kijken of je hier recepten bij kunt vinden. Eventuele receptkaarten van de groente kun je voor de zekerheid pakken, zodat je deze later nog om kunt draaien naar een groentekaart.

9 Halli Galli

Halli Galli speldoos

Waarom staat Halli Galli in de top 10 leukste bordspellen voor 2,3 of 4 personen?

Halli Galli is een spel waarvoor je eigenlijk weinig instructie nodig hebt. Je legt kaarten op, wanneer er precies 5 van dezelfde vrucht liggen sla je op de bel. Eenvoudig, snel, spelen maar! Wat zich daarna afspeelt is een laagdrempelig spel waarbij je snel moet reageren.

Hoe oud moet je zijn voor Halli Galli?

Halli Galli is voor spelers vanaf 6 jaar. Het spel heeft eigenlijk maar één vereist, namelijk tot 5 kunnen tellen. Het is daarom zeer geschikt ook voor kinderen van jonge leeftijd.

Met hoeveel spelers speel je Halli Galli?

Halli Galli speel je met 2 tot 6 spelers. Bij 6 spelers moet je goed tellen en duren de slagen langer. Het spel wordt dan minder overzichtelijk, maar des te leuker.

Hoe lang duurt Halli Galli?

Halli Galli duurt 15 minuten om te spelen. Dit is wanneer je er vanuit gaat dat je de hele stapel kaarten door wilt gaan. Je kunt echter ook prima eerder stoppen of de stapel meerdere keren door gaan. Het spel duurt dus eigenlijk zo lang als je wilt.

Hoe win je Halli Galli?

Halli Galli is voornamelijk een reactiespel, je wint Halli Galli door snel te reageren. Wel kun je schijnbewegingen maken en je tegenstander te verleiden om te slaan wanneer dit niet hoeft! Ook kun je reactietijd winnen door de kaarten die je op tafel naar jezelf toe open te draaien.

10 Bears vs Babies

Bears vs babies speldoos leukste bordspellen 2 3 of 4 personen

Waarom is Bears vs Babies een van de grappigste bordspellen voor 2, 3 of 4 personen?

Bears versus babies is een grappig kaartspel waarbij je beren moet maken om een babyleger te verslaan. De lol begint al bij de doos waar het kaartspel in zit, deze heeft een vacht. De kaarten zijn hilarisch en de afbeeldingen zijn fantastisch. De speler die de meeste punten heeft verzameld met het verslaan van de baby’s wint het spel!

Hoe oud moet je zijn voor Bears vs babies?

Voor Bears vs Babies moet je 10 jaar oud zijn om het te spelen. Maar een paar jaar jonger moet ook prima lukken na een oefenpotje.

Met hoeveel spelers speel je Bears vs Babies?

Bears vs Babies speel je met 2 tot 6 spelers. Hierbij wordt het spelen met meer spelers sterk aangeraden door de leuke interacties die kaarten kunnen krijgen tijdens het spel.

Hoe lang duurt Bears vs Babies?

Bears vs Babies duurt ongeveer 20 minuten om te spelen. De eerste keer is dit wat langer doordat je alle leuke afbeeldingen en teksten door wilt lezen.

Hoe win je Bears vs Babies?

Bears vs Babies win je door efficiënt met je kaarten om te gaan. Elke beer die je gebouwd hebt kan maar 1 keer strijden tegen baby’s, dus je tactiek kan zijn om steeds een paar punten binnen te harken. Ook het provoceren van de beren wanneer er weinig punten op tafel liggen kan een winnende set zijn om de berenlegers van je medespelers uit te schakelen.