Menu

Valsspelen met bordspellen? Leer het hier!

Valsspelen bij dobbel- en bordspellen, we hebben het allemaal wel eens gedaan. We zijn er niet trots op en soms lijkt het even nodig. Of het nu is om iemand even een toontje lager te laten zingen of om even iets toffer over te komen dan je eigenlijk bent, soms is het gewoon even nodig. Wil je weten hoe je vals moet spelen bij bordspelletjes en dobbelspellen? We hebben ze hier voor je op een rijtje gezet, dus zoek gerust even je spel op. Ook enorm handig om je alvast in te lezen als je met welbekende valsspelers een bordspel gaat spelen, dan weet je alvast wat je kunt verwachten.

Zo speel je vals bij 30 seconds

30 seconds speldoos valsspelen bordspellen

30 seconds is een spel waarbij je gemakkelijk vals kunt spelen. Niemand checkt immers de kaartjes. Staat er een onderwerp op het kaartje waarvan je al meteen denkt: help? Geen stress, bedenk gewoon iets anders. Moet je je medespeler het woord farao laten zeggen en weet je al meteen dat dit hem niet gaat worden? Prima, dan maken we er die grote driehoekige gebouwen in Egypte van…piramides, ja goed! Volgende!

Bananagram, eenvoudig valsspelen

Bananagram valsspelen bordspellen

Bananagram is simpel om de regels even naar je hand te zetten. Spelers zijn enorm gefocust met hun eigen letters en letten niet op wat jij doet. Ruil letters die je niet makkelijk kwijt kunt, bijvoorbeeld een x, q of z om, maar leg ze op een plek weg die je kunt onthouden. Zo kun je zeker weten dat je ze niet weer pakt.

Cheaten met Bresk!

Bresk! Speldoos vals spelen bordspel

Bresk! vereist zoveel planning van je medespelers, dat ze eigenlijk nauwelijks meekijken waar jij je letters heen zet. Door in blokletters te schrijven, maak je gemakkelijk van die ‘F ‘ later een ‘E’, een ‘R, een ‘ ‘B’ of zelfs een ‘A’. Mocht je verdenken dat je tegenspelers je blaadje gaan controleren, vergeten dat niet later alsnog ergens anders de F te gebruiken. Zo blijft je spel in balans!

Catan, een oneerlijke winst

Catan basisspel speldoos vals spelen dobbelspel

Bij Catan speel je gemakkelijk vals door bij het pakken van grondstoffen snel even een kaartje extra te pakken. Of bij het kopen van een dorp of straat een grondstofje minder in de bank te leggen. Oeps, foutje, bedankt!

Valsspelen met Clever, Dobbel zo Clever en Clever tot de Derde Macht

Clever speldoos vals spelen dobbelspel
Dobbel zo clever speldoos vals spelen dobbelspellen
Clever tot de derde macht speldoos vals spelen dobbelen

Om bij Clever, welke variant dan ook, vals te spelen heb je vlugge vingers nodig. Andere spelers zullen waarschijnlijk met je meekijken terwijl het jouw beurt is, maar niet tijdens de beurt van een ander. Even snel een extra kruisje zetten op groen of geel valt dan niet op. Dit kan echter grote gevolgen voor je score. Zo verpletter je je tegenstanders met jouw score! Let er wel even op dat je score onder de maximale Clever score blijft, want anders valt het wel erg op.

Halli Galli, maar dan oneerlijk

Halli Galli speldoos valsspelen kaartspel

Halli Galli, ook wel het spel met de bel genoemd, is tricky om bij vals te spelen. Je wordt constant op je vingers gekeken en een medespeler heeft het snel door wanneer jij niet helemaal zuivere koffie serveert. Toch is er een manier waarop je het voordeel kunt krijgen. Leg een kaart met 5 fruitsoorten onderop je stapel. Zo weet je dat, mocht het zo ver komen, je altijd nog een kans hebt om je kaarten te verdubbelen.

Ook kun je met het delen van de Halli Galli kaarten erop letten dat je ze eerst naar jezelf toe opent. Je hebt dan een aantal milliseconden langer de tijd om te reageren. Je ziet de kaart immers net iets eerder dan je tegenstanders.