Menu

Hoogst mogelijke score catan dobbelspel

Hoogst mogelijke score Catan Dobbelspel

De hoogst mogelijke score op Catan het dobbelspel is 132 punten. Deze score behaal je door alle steden, alle ridders en de eerste 5 dorpen te behalen. Dit levert je de maximale score van 132 punten op.

Hoe behaal je de hoogst haalbare score?

Een manier om achter de hoogst mogelijke score op Catan het Dobbelspel te komen is om er naar te kijken in dobbelstenen. Elk “gebouw” wordt namelijk gekocht voor een aantal dobbelstenen. Doordat je maar 15 beurten keer 6 dobbelstenen hebt kun je in totaal 90 dobbelstenen uitgeven. De opties over wat er allemaal te koop is zijn het volgende:

  • 16 wegen voor een totaal van 32 dobbelstenen
  • 6 ridders voor 18 dobbelstenen
  • 6 dorpen voor 24 dobbelstenen
  • 4 steden voor 24 dobbelstenen (eigenlijk 20, zie uitleg hierover)

Bij de steden zul je hier even kritisch na moeten denken. Je kunt immers een stad bouwen voor 5 correct gegooide dobbelstenen. Voor de overige dobbelsteen (6-5=1) kun je niks kopen. Dus wil je alle 4 de steden kopen, dan zul je hier hoe dan ook minimaal 24 dobbelstenen voor moeten gebruiken.

Dit geeft een totaal van 98 dobbelstenen. Dit is problematisch, want het houdt in dat je met de 90 beschikbare dobbelstenen dus niet alles kunt kopen. Je komt immers 8 dobbelstenen te kort. Door even om te denken kun je de rekensom omdraaien. Welke 8 dobbelstenen wil je niet uitgeven voor het minst aantal punten?

Punten per dobbelsteen

De dobbelstenen die je het meest opleveren zijn de dobbelstenen voor de steden. Dit zijn in totaal 24 dobbelstenen, goed voor 69 punten, dit komt neer op 2.875 punten per uitgegeven dobbelsteen. De dorpen doen het ook niet slecht voor 24 dobbelstenen kun je in totaal 39 punten verdienen. De dorpen leveren dus 1.625 punten per dobbelsteen op. De wegen zijn een noodzakelijk kwaad, met een totaal van 32 dobbelstenen, leveren deze maar 16 punten op. Oftewel 0.5 punt per dobbelsteen. Ridders zijn in totaal 18 dobbelstenen om te kopen, voor 21 punten. Dit geeft 1.167 punt per dobbelsteen.

Op basis van het bovenstaande zou je kunnen zeggen, dan bouw ik die straten toch niet? Dat kan helaas niet. Straten moet je zien als een noodzakelijk kwaad om bij de echte puntenwinners te komen. Zie het als een investering.

Voor de maximale score heeft volgorde een grote rol. Na beurt 12 zal je scoreblok er als volgt uit zien:

Scoreblok na ronde 12

Beide opties

Vanaf ronde 12 heb je twee opties om verder te gaan. Optie 1 is het pad afmaken naar het laatste dorp toe en daarbij bij elke weg een ridder erbij kopen, voor een totaal van 16 punten. Optie 2 is alle 6 de ridders binnen harken in de overige 3 beurten, goed voor een totaal van 21 punten. De eerste optie lijkt beter. Het hoogste aantal punten in Catan het Dobbelspel is dan ook 132 punten!


De hoogst mogelijke score van 132 punten op Catan het dobbelspel.
Optie 1: De hoogst mogelijke score van 132 punten op Catan het dobbelspel
Optie 2

Aanraders

Hou je van dobbelspellen? Bekijk dan ook eens deze dobbelspellen. Of mijn persoonlijke favoriet: Clever!