Menu

Welke coöperatieve bordspellen zijn leuk?

De leukste coöperatieve bordspellen zijn Bandido, de Crew, Paleo, The Mind, Ufo, Max de kat, Silencio en Pandemic. Bij elk van deze spellen moet je samenwerken om het spel te kunnen winnen.

Misschien heb je de term wel eens voorbij horen komen: coöperatieve bordspellen. Je speelt dan niet tegen je medespelers om de meeste punten of zo snel mogelijk iets te doen, maar je speelt samen. Ook is er een algemeen doel of uitdaging die gesteld wordt, die de spelers samen moeten behalen. Ideaal voor kinderen (of volwassenen) die moeite hebben met winnen en verliezen. Hier zijn de 7 leukste coöperatieve spellen!

1 Bandido

Bandido speldoos coöperatieve bordspellen

Wat is Bandido voor een spel?

Bij Bandido is er een boef ontsnapt uit de gevangenis via tunnels onder zijn cel. Het is jullie taak ervoor te zorgen dat hij niet ver komt. Om dat te doen legt iedere speler tunnelkaarten neer.

Waarom staat Bandido op de lijst van coöperatieve bordspellen?

Bij Bandido moet je samen met je medespelers ervoor zorgen dat de tunnels dicht worden gemaakt. Daarvoor is veel overleg nodig. Wie gaat met welke tunnel aan de slag en waar kunnen de tunnels mogelijk samenkomen? Om de gevangene te stoppen is overleggen essentieel. Welke stukken heb jij en welke kant wil je samen opbouwen?

2 De crew

De Crew speldoos coöperatieve bordspellen

Wat voor spel is De crew?

Bij de Crew speel je astronauten op zoek naar een nieuwe planeet. Je voert samen 50 verschillende missies uit om een mysterieuze negende planeet in ons zonnestelsel te vinden. Het is een slagenspel, waardoor missies zouden kunnen zijn: kies een speler aan die alle groene kaarten wint. Maar, dit is het lastige, je mag hierbij niet praten.

Waarom is de Crew een leuk coöperatief spel?

De Crew is een enorm leuk samenwerk spel door de verschillende missies. Elke missie duurt ongeveer 20 minuten en geeft je een nieuw stuk van het verhaal. Je kaarten bepalen wie welke rol op zich neemt. Lukt een missie niet, dan kun je proberen je strategie aan te passen en het op een andere manier te proberen. Dit constante afstemmen met medespelers zonder hierbij te praten maakt het tot een uitdagend spel. Hoewel je niet mag praten, mag je wel (beperkt) seinen naar andere spelers, bijvoorbeeld door 1 kaart op tafel neer te leggen.

3 Paleo

Paleo speldoos coöperatieve bordspellen

Wat is Paleo voor een soort bordspel?

In het bordspel Paleo speel je een stam holbewoners. Elke speler maakt de acties voor enkele van deze neanderthalers. Je kunt kiezen uit verschillende scenario’s oplopend in moeilijkheidsgraad. Bij het eerste scenario zijn dingen nog relatief simpel, je grootste doel is te overleven en voedsel te verzamelen. Bij latere levens dienen er grote mammoeten en sabeltandtijgers verslagen te worden.

Wat maakt Paleo tot een voorbeeld voor andere coöperatieve bordspellen?

Elk van de spelers heeft een stapel acties waaruit kan worden gekozen. Echter deel je samen met je medespelers de vlees-, hout- en steenvoorraad. Wie gaat er een speer in elkaar knutselen van de gezamenlijke voorraad en wie krijgt deze? Het is zaak deze dingen samen goed te bespreken en samen een goede strategie te bedenken. Je wint samen het spel als de doelen zijn behaalt, maar sterven er teveel holbewoners? Dan verlies je ook het spel samen met je medespelers. Lees hier de beste tactiek om Paleo te winnen.

4 The Mind

The Mind speldoos coöperatief samenwerkingsspel

Wat is The Mind voor een soort spel?

Bij The Mind mag je niet praten. Je krijgt allemaal kaarten met daarop de cijfers 1-100 uitgedeeld. Vervolgens is het doel om om de beurt deze kaarten in goede volgorde op te leggen. Dit maakt het een spel vol met oogcontact en moeilijke gezichten.

Waarom is The Mind zo’n leuk spel om te spelen?

The Mind is een uniek spel, door de simpele regels. De regels kunnen in één zin kort worden uitgelegd: we moeten kaarten van 1 tot en met 100 in volgorde op leggen zonder hierbij te praten. Het stilte element lijkt enorm op The Crew, een kaartspel waarbij je ook in stilte met elkaar moet communiceren. Toch is The Mind wel echt een heel ander kaartspel, doordat het hier meer om afstemmen gaat dan het winnen van slagen. Door het relatief simpele doel, focus je als speler echt op het afstemmen met je medespelers.

5 Ufo

Ufo speldoos coöperatieve bordspellen

Wat is Ufo voor een soort spel?

Ufo is een van de eerste coöperatieve bordspellen. Iedereen die met (jonge) kinderen werkt zou dit moeten kennen. Je bent samen met je medespelers gestrand op een vreemde planeet. Samen moeten jullie de onderdelen van de Ufo bij elkaar vinden en kunnen jullie elkaar redden. Dit klinkt eenvoudig genoeg, maar er zijn hindernissen en vreemde situaties op de planeet tussen de bewoners. De spelers kunnen met behulp van hun verzamelde superkrachten (bijvoorbeeld telekinese) de situaties oplossen.

Wat is er coöperatief aan het bordspel Ufo?

Je komt bij het bordspel Ufo veel situaties tegen waar je zelf niet meteen een passende superkracht bij hebt om deze op te lossen. Een voorbeeld kan zijn ruziënde stammen. Een medespeler met een superkracht waarmee hij of zij kan kalmeren kan prima een oplossing bieden voor de situatie. Ook een hypnosekracht kan hier passend zijn, omdat je daarmee mensen kunt laten slapen. Wanneer het obstakel opgelost is, kan verder gelopen worden op zoek naar de Ufo onderdelen.

Het spel Ufo geeft naast het coöperatieve gedeelte waarbij je elkaar nodig hebt voor het oplossen van de hinderen ook een uniek inkijkje in de denkwijze van kinderen. Het is interessant te noemen welke kinderen voor welk oplossing kiezen. Dit biedt mooie kansen om over oplossende vaardigheden te praten. Zo zullen er bijvoorbeeld kinderen zijn die voor elk probleem de superkracht super sterk willen gebruiken. Slangen? Die sla ik in elkaar. Ruziënde stammen? Sla ik ook in elkaar. Het spel biedt een mooie niet beladen manier om hierover het gesprek aan te gaan.

6 Max de Kat

Max de Kat speldoos coöperatieve bordspellen

Wat is Max de Kat voor een soort spel?

Voor mensen die in de kinderhulpverlening zitten is dit een absolute klassieker. Max de Kat en Ufo zijn samen veel gebruikte coöperatieve bordspellen in deze setting. Beide zijn van dezelfde maker, namelijk Sunny games. Het doel bij Max de Kat is om drie dieren, de vogel, de muis en de eekhoorn veilig naar hun holletje te krijgen. Hierbij spelen alle spelers samen alle dieren en moeten jullie samen beslissen wanneer je met welk dier een stap zet. Zet je genoeg stappen om de kat voor te blijven? Dan win je het spel.

Wat is er coöperatief aan Max de Kat?

Bij Max de Kat maak je door constant te overleggen keuzes welk dier stappen gaat zetten weg van de kat. Doordat geen van de speler één van de dieren is, maar iedereen met alle drie de dieren speelt, ben je ook samen verantwoordelijk dat alle drie de dieren veilig aankomen. Ook kun je overleggen met je medespelers of je de kat terug naar de startplek gaat lokken met behulp van melk of kattenkruid.

7 Silencio

Silencio speldoos coöperatieve bordspellen

Wat voor kaartspel is Silencio?

Silencio is een kaartspel waarbij je, net als bij The Mind en de Crew, niet mag praten. Dat is ook het enige wat de spellen gemeenschappelijk hebben. Bij Silencio moet je om de beurt kaarten opleggen. Je hebt vier verschillend gekleurde rijen. Welke kaarten je wanneer oplegt heeft gevolgen voor het verdere spelverloop. Zo heb je positieve en negatieve bonussen. Deze hebben een interactie met elkaar, waardoor het spel soms bijzondere wendingen krijgt.

Wat voor coöperatieve elementen zitten er in Silencio?

Bij Silencio mag je niet overleggen. Je zult dus op een andere manier rekening moeten houden met andere mensen. Iedereen moet immers zijn kaarten weg kunnen leggen om het spel te kunnen winnen. Heb je bijvoorbeeld een hoge rode kaart, wacht hier dan even mee totdat andere mensen hun eventuele rode kaart weg hebben gelegd. Ook zul je tactisch moeten kijken naar de positieve en negatieve effecten, en wanneer je deze activeert.

8 Pandemic

Pandemic speldoos coöperatieve bordspellen

Wat is Pandemic voor een bordspel?

Bij Pandemic moet je samen met je medespelers drie verschillende ziektes wereldwijd onder controle krijgen. Elke speler heeft een unieke karakterkaart, met speciale functies. Een wetenschapper kan bijvoorbeeld makkelijker medicijnen maken en een coördinator kan andere spelers over het bord verplaatsen. Voorkom uitbraken, ontwikkel een medicijn en genees de mensen die ziek zijn geworden van de ziektes.

Wat voor coöperatieve elementen zitten er in Pandemic?

Doordat elke rol in Pandemic unieke dingen kan, is het handig gebruik te maken van deze belangrijke voordelen die het spel je geeft. Omarm je rol. Geen persoon kan in zijn of haar eentje het hele bord van ziekte ontdoen. Samen heb je echter wel een goede kans om de ziektes onder controle te krijgen. Overleg samen en denk vanuit je rol. Wat kun jij bijdragen aan het tegengaan van de verspreiding van de ziektes?